0%

Choy va sog’liq

Choy va uning biologik faol tarkibiy qismlarining inson sog’lig’iga ijobiy ta’siri 1906 yilda Kakuzo Okakuraning Choy haqidagi risolasida birinchi marta eng ko’p tasvirlangan. Okakura shunday deb yozadi: «Dastlab choy bir dori edi va faqat keyinchalik ichishga aylandi …»

Zamonaviy ilmiy tadqiqotlar Osiyo xalqi asrlar davomida ishongan narsalarni tasdiqlaydi: yashil va qora choy ichimlikning muxlislari orasida ko’plab kasalliklarning paydo bo’lishiga to’sqinlik qiluvchi kuchli antioksidantlarni o’z ichiga oladi.

Tadqiqotlar shuni ko’rsatdiki, qora va yashil choy ichidagi flavonoidlarning antioksidlovchi ta’siri qon tomirlari, saraton, diabet kasalliklari kabi kasalliklarni kamaytiradi, shuningdek og’iz sog’lig’ini qo’llab-quvvatlaydi.

Yurak kasalligiga qarshi choy

Yashil choy ichidagi katexinlar, shuningdek, qora choydagi teaflavinlar va tearubiginlar lipid oksidlanishini va qon plitalarining shakllanishini inhibe qiladi va shu bilan xolesterin miqdorini kamaytiradi. Shuningdek, choyni muntazam ravishda ishlatish qon pıhtılarının oldini oladi, bu esa venöz tromboza olib keladi.

Choyning moddasi, shuningdek polifenolni ma’lum darajaga ko’tarish trombotsitlarni to’plashni inhibe qiladi, bu esa tromboz xavfini kamaytiradi. Ikkala qora va yashil choy bosimni nazorat qilish va yangi qon tomirlarini hosil qilish uchun zarur bo’lgan endotelial funktsiyani (vazokonstruktsiya va dilatatsiya) yaxshilaydi.

Saratonga qarshi choy

Ko’pgina laboratoriya ishlari qora va yashil choy ichidagi polifenollarning kanserogenlar ta’sirini yo’qotib, saraton xavfini kamaytirishini ko’rsatdi. Bundan tashqari, choy tanani detoksifikatsiya qilgan fermentlar faoliyatini oshiradi.

Choy o’z ichiga olgan flavonoidlar tufayli kanserogenlarga qarshi kurashadi. Sinovlar choy polifenollari kanserogenlarning shakllanishi va rivojlanishini kamaytirishini tasdiqlaydi. Shu sababli, choyning muntazam ravishda qo’llanishi shish rivojlanishining chegaralarini cheklaydi va yangi hosil bo’lish xavfini oldini oladi.

Choy va diabet

1-toifa diabet kasalligida me’da osti bezi etarli darajada insulin ishlab chiqarmaydi, bu esa qonda glyukoza miqdorini tartibga soladi. 2-turda jigar va mushak hujayralari glyukozani nazorat qilish uchun insulinni so’rmaydi.

Настои некоторых растений содержат вещества, которые могут имитировать действие инсулина, и помогать справляться с 2-м или независимым от инсулина типом диабета. Такое действие в черном и зеленом чае производят флавонол и мирицетин. Поэтому ученые считают, что прием чая для диабетиков очень полезен.

Qarishga qarshi choy

Qariyalarning xarakterli kasalliklari tananing erkin radikallar tomonidan hujumi bilan bog’liq. Choyda joylashgan polifenollar esa bunday radikallarning faoliyatini kamaytiradi. Shunday qilib, choy keksa yoshdagi hayot sifatini yaxshilaydi va hatto uni uzaytiradi.

Choy va og’iz salomatligi

Choy floridni o’z ichiga oladi, shuning uchun choy ichish kunlik ftoridani sezilarli darajada oshiradi va tishlarning parchalanishiga qarshi turadi. Bundan tashqari, so’nggi testlar choyning og’izda zararli mikroorganizmlarning o’sishiga qarshi ekanligini ko’rsatdi.

Ushbu choy foydalari bilan bir qatorda, olimlar L-teanine deb nomlangan yangi tarkibni topdilar. Uning fikricha, u miya uyg’onganda, dam olish qobiliyatiga javobgardir. 50 ml L-Teanine (2-3 stakan choyda topilgan) tabiiy ravishda aqliyni rag’batlantirishi va yoshartirishi mumkin.

Qancha choy

O’simlik tarkibidagi tabiiy mahsulotlar odatda antioksidantlarni o’z ichiga oladi, ammo qora va yashil choylarda ularning darajasi meva-sabzavotlardan yuqori. Odatda, ikki stakan choy bir necha meva yoki sabzavotli porsiyaga teng miqdorda antioksidantlarni o’z ichiga oladi.

Olimlarning fikriga ko’ra, kuniga choyning optimal miqdori 5-10 chashka bo’lib, ko’proq iste’mol qilish zararli bo’lishi mumkinligi haqida ilmiy ma’lumot yo’q. Ammo choylarni chaqaloqlarga, yosh bolalarga, homilador ayollarga, 1-turdagi qandli diabetga chalingan bemorlarga, shuningdek, psixogen ta’sirga ega moddalar yoki kofeinga sezgir bo’lgan shaxslarga ehtiyotkorlik bilan davolash kerak. Bundan tashqari, dietasi muvozanatsiz bo’lganlar uchun choy tavsiya qilinmaydi.

O’z sog’lig’ingizga iching!